Verhalen van Urker meisjes die dienden aan de wal krijgen een plek op Urk – Omroep Flevoland
Het is een nog onderbelicht deel van de Urker geschiedenis: de ruim duizend jonge meisjes die in meer dan honderd jaar tijd van het eiland in de Zuiderzee naar de vaste wal reisden om daar als dienstbode te werken. Een wandelroute met audiotour en een lesbrief voor scholen moeten de verhalen van de 1001 dienstmeisjes tot leven gaan brengen.
Plannen voor de wandelroute en lesbrief worden momenteel ontwikkeld door onderzoekers Lucia de Vries en Arjan Baarssen. De route zou wat hen betreft moeten starten bij de Oosthavenkade op Urk. Naast het huidige restaurant de Boet legde in vroeger tijden rond Pinksteren en Kerst de boot uit Enkhuizen aan met daarop de terugkerende dienstmeisjes. Twee keer in het jaar kwamen de meisjes voor een paar dagen terug naar hun geboorteplaats. Bijna het hele dorp liep dan uit om de dienstbodes te begroeten.
De dienstmeisjes op de boot terug naar UrkDe wandeling gaat vervolgens langs zeven punten in het oude dorpscentrum van Urk, zo is het voornemen, waar de verhalen van de dienstmeisjes in tekst en audio worden verteld. De lesbrieven die nu worden gemaakt, zijn niet alleen bedoeld voor scholen op Urk. Ook in Noordoostpolder en Kampen moeten de verhalen een plek krijgen in het lesprogramma.
‘Dit spreekt tot de verbeelding’
“Vrouwen maakten lang geen geschiedenis en dat geldt ook voor Urker vrouwen. We vinden het belangrijk dat dit stukje verleden extra aandacht krijgt. Het verhaal spreekt sterk tot de verbeelding: het verbindt verschillende klassen in de samenleving en vertelt een ‘verborgen’, binnenshuis verhaal over armoede en rijkdom, macht en onmacht, maar ook genegenheid en liefde”, aldus onderzoekers Baarssen en De Vries.
Arjan Baarssen vertelde al eerder bij Omroep Flevoland over het onderbelichte onderdeel van de Urker geschiedenis:
[info]Vanaf het begin van de negentiende eeuw tot aan de inpoldering van het eiland Urk was het ‘dienen’ aan de wal door de meisjes broodnodig om hun families financieel te ondersteunen. Vaak gingen Urker meisjes al op hun dertiende of veertiende jaar naar met name Noord-Holland om te werken bij bijvoorbeeld welgestelde families. Naast het ondersteunen van hun eigen familie, spaarden de meisjes voor de tijd wanneer ze gingen trouwen en hun eigen gezin gingen stichten. Vanaf dat moment keerden ze vaak voor goed terug op het eiland Urk.[/info]
Urker dienstmeisjes in een kindertehuis in Noordwijk